Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, maj 21, 2008

Engelskan, en mänsklig rättighet

Mänskliga rättigheter är i stort sett allting nu får tiden. I dagens konsumtionssamhälle likställs rätt till en mobiltelefon med ex. rätt till mat, hälsovård och utbildning. Det finns inga begränsningar. Därför är det inte konstigt att journalisten Sussanna Einerstam (Sveriges Radio -P1) ger i sitt radioinslag "de förbjudnas röst" språket engelska en sådan status. Att inte få utbildning i engelska verkar för journalisten Einerstam vara ett brott mot mänskliga rättigheter.
I farten snubblar journalisten på tangentbordet och menar att Kuba skulle vara ett land som bryter mot mr, eftersom det är förbjudet att lära sig och lära ut detta världsspråk.

Det hela är ju så klart lite bisarrt och journalisten Einerstam tappar mycket av den trovärdighet som hennes radioinslag är värt.

- att hävda att engelska är en mänsklig rättighet, är verkligen att ta i. Med Einerstams utgångspunkt ställs FN:s deklaration om de Mänskliga Rättigheterna upp och ned. En analys om MR-situationen på Kuba förminskas till rättighet till engelska språket. (Vad säger Amnesty om det?).

- Dessutom visar det sig att engelska är ett obligatoriskt ämne från 4:e klass på Kuba. Alltså usel research, tokigt inslag där också! Där rök all trovärdighet för radioinslaget.

- Rätt roligt är att Einerstam inte kan spanska och var tvungen att anlita en tolk när hon var på Kuba. ha, ha... alltså engelskan är en rättighet men spanskan minnsam är hobby. Jag säger, hon bryter mot de mänskliga rättigheter när hon inte kan spanska. Jag uppmanar, spansktalande i alla länder, förena er!

Inga kommentarer: