Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



torsdag, december 01, 2005

Den venezolanska högern saboterar demokratin och satsar på det ”ukrainska kortet”

Högern i Venezuela med stöd av USA väljer nu att satsa på “det ukrainska kortet” och drar sig ur det kommande parlamentsvalet. Högeroppositionen kommer nu att sabotera valet den 4 december och försöka vända den internationella opinionen mot Chavez-regering. För att detta ska vara befogad vill de inte legitimera ett val som de med stor säkerhet kommer att förlora.
Bara någon vecka innan valet och väl medvetna om den kommande valförlusten väljer de tre största högerpartierna, COPEI, AD och Primero Justicia, att dra sig ur parlamentsvalet med krav på att skjuta upp valet och med anklagelser om kommande fusk under valdagen. Samma partier som i mer än 40 år regerade landet under korruption, klientelism och återkommande valfusk.

Efter ett katastrofalt kuppförsök och en misslyckad och våldsam politisk strejk beslutar sig nu högern i samförstånd med USA: s National Endowment for Democracy (NED) att lämna den demokratiska arenan och istället att satsa alla kort på att ogiltigförklara landets demokratiska ordning. Sedan tidigare finansierar NED en sådan kampanj i Venezuela genom organisationen SUMATE som uppmanar venezolanerna att inte gå och rösta. Skräckpropagandan och en påkostad kampanj mer än att påverka valresultatet söker minimera valdeltagandet för att inför den internationella opinionen kunna underkänna det demokratiska systemet och det demokratiskt valda parlamentet. Högertidningen El Universal publicerar t ex idag en tveksam undersökning som visar att valdeltagandet inte kommer att bli högre än 30 %. Istället uppmanas nu alla att på söndag söka sig till kyrkan som protest, något som det stora flertalet troende i landet vanligtvis brukar göra ändå på söndagar. Anklagelser från högerpolitiker och s.k. ”valexperter” om valfusk och om att de automatiska röstmaskinerna registrerar det personliga valet har florerat flitigt i medierna, som för övrigt med nästa utan undantag kontrolleras av högern.

Den venezolanska högerns strategi, planerad och finansierad av USA: s NED, är nu att, som i Ukraina, bojkotta och förkasta parlamentsvalet med anklagelser om valfusk med avsikt att mobilisera den internationella media och världsopinionen mot Chavez. I Venezuela kommer högeroppositionen att försöka sig på protester som skapar osäkerhet och kaos för att bana vägen för en intervention och en ny statskupp. Bakom hörnet finns en dold dagordning. Avsikten är under alla odds att avsätta den demokratisk valde presidenten Hugo Chavez.

Talmannen för parlamentet Nicolas Maduro menar att högern först trodde att Venezuela
”var Chile från 1973, sedan trodde de att detta var Nicaragua, nu tror de att detta är Ukraina, de försöker applicera den ukrainska modellen. Vad planerar oppositionen? En internationell offensiv, och under 2006 en ohanterlig process för att kunna hävda att parlamentet är illegitimt, för att hävda att valkommissionen är illegitim, för att hävda att parlamentsvalet måste göras om. Men detta är inte Ukraina”.

Strategin är inte ny, den har nyligen prövats i Ukraina med "goda" resultat. Där satsade USA nära en halv miljard kronor på det ukrainska valet. Hur det gick till i Ukraina kan man läsa om i en utomordentlig bra artikel av Johannes Wahlström i Ordfront "Spelet om Ukraina"

6 kommentarer:

Anonym sa...

Man skulle kunna tillägga att västmakternas strategi att hyra in folkhopar för att störta folkvalda presidenter som inte frivilligt drar på sig den nyliberala tvångströjan började i Belgrad.

Efter de amerikanska terrorbombningarna av bussar tåg sjukhus tv-stationer och all inhemsk infrastruktur (utländska företag förskonades "mirakulöst") på årsdagen av en annan ockupationsmakts "drang nach osten" ambitioner nämligen Hitlers, så finansierades modellen för samtliga liknande operationer österut, Otpor en "stundent" rörelse som dök upp ur ingenstans med obegränsade ekonomiska medel.

Den västliga massmediala papegojkören sände vinklade reportage om "folkets kamp för frihet" etc

Anonym sa...

Chavez är en diktator och hans valfusk är uppenbara för alla med större syn förmåga än Jan Guillou.

Att skylla på USA är bara pinsamt.

Och vad är det som får sektvänstern att utbringa detta enorma stöd till ledare i grön militäruniform?

olydig sa...

Väldigt bra skrivet.

Peter sa...

"Chavez är en diktator och hans valfusk är uppenbara för alla med större syn förmåga än Jan Guillou."

Belägg, tack?

Däremot kan jag hålla med i att det blir lite tröttsamt med alla beskyllningar på USA. Men det ligger förmodligen viss sanning i det...

Peter sa...

Hittade det här:

"Hundreds of foreign election monitors from the European Union and the Organization of American States declared the vote legitimate."

Skriver Jan Gillou för AFP?

Frankie sa...

Vad är nytt? USA har ju satt i system att förstöra och fuska sig igenom demokratiska processer som är deras hinder för herrevälde.

Deras egna libera "demokrati" är ju första i raden av bevis på detta.

Hugo Chavez är vald i en liberal demokrati av folket och försöks nu störstas av CIA och USA med våld. Demokrati är ingen man förknippar med jänkar.