Min intervju med César Villalona ekonomen från El Salvador och en av kritikerna till införandet av kryptovalutan Bitcoin. I september 2021 meddelade president Nayib Bukele att El Salvador som första land i världen införde bitcoin som officiell valuta. Läs mer i internationalen
Francisco Contreras
måndag, januari 24, 2022
söndag, januari 23, 2022
Chiles nya vänsterregering
Den tillträdande presidenten Gabriel Boric presenterade idag sin regering. Det är den första vänsterregering sen Allende 1971-1973. Efter diktaturen styrde en koalition av socialdemokratiska partier och kristdemokraterna (Concertacion) och med Michel Bachelet ingick även kommunistpartiet i koalitionen.
I den nya regeringen ingår 9 olika vänsterpartier. Partierna från vänsteralliansen Apruebo Dignidad som vann valet (Frente Amplio, FRVS och kommunistpartiet) och även de partier som tillhörde Concertacion utom kristdemokraterna som formellt inte ingår i vänsteralliansen. Exempelvis har Socialistpartiet 3 ministrar.
Regeringen kommer att bestå av 14 kvinnor och 11 män. Bland kända namn finns Allendes barnbarn Maya Fernandez (Socialistpartiet) som försvarminister, den tidigare studentledaren kommunisten Camila Vallejo som kommunikationsminister och den tidigare ordförande i läkarförbundet Izkia Siches som inrikesminister. Kanske extra intressant är svensk-chilenaren och doktor från Karolinska Institutet Flavio Salazar som utnämndes till Vetenskapsminister.
onsdag, januari 05, 2022
I Fempers om valet i Chile
Kommenterar presidentvalet i Chile. Gabriel Boric seger är en fortsättning på förändringarna. Den breda vänstern och folkrörelserna har besegrat extremhögern och nyliberalismen. Det är också den nya generationens seger över den gamla politiken. Nu är det upp till bevis att göra de politiska förändringar som är nödvändiga i dagens ojämlika Chile. Läs mer i Fempers
söndag, januari 02, 2022
Chile på väg in i en ny cykel
Boric och vänsterns seger i Chile är slutet för en period, de senaste 30 åren, övergången från diktaturen, nyliberalismen och den gamla politikens korruption och maktmissbruk.
Det var den folkliga revolten i oktober 2019 som omkullkastade den gamla politiken och satte det orättvisa systemet i gungning. Som demonstranterna sa: i Chile började och dör nyliberalismen.
Det var revolten som öppnade för den stora segern i folkomröstningen i oktober 2020 för att ersätta Pinochets författning och därefter i valet i april 2021 till ledamöter till den konstitutionella församligen som ska föreslå en ny författning.
Gabriel Boric seger med 55% är en fortsättning på förändringarna. Den breda vänstern och folkrörelserna har besegrat extremhögern och nyliberalismen. Det är också den nya generationens seger över den gamla politiken. Boric med 35 år är den yngsta presidenten i Chiles historia. Nu är det upp till bevis att göra de politiska förändringar som är nödvändiga i dagens ojämlika Chile.
Pandemin slår hårt mot kvinnor i Latinamerika
En rapport från FN-organet CEPAL slår fast att kvinnors deltagande på arbetsmarknaden i Latinamerika minskade markant under pandemin. Sysselsättningsgraden bland kvinnor gick ned från 52 procent år 2019 till 46 procent år 2020. I Mexiko är det så lite som 35 procent av kvinnorna som har ett arbete. Samtidigt levde 118 miljoner i fattigdom under år 2020, 23 miljoner fler än året innan. Läs mer här
lördag, januari 01, 2022
Nyliberalismen i fokus när Chile går till val
Valet i Chile söndagen den 21 november kommer att synliggöra det förändrade politiska läget i landet. Efter den stora revolten 2019 har samhällsdebatten och styrkeförhållanden förändrats rejält. Valet kan på flera sätt komma att återspegla slutet för nyliberalismen som samhällsbärande projekt och en omorganisering av den politiska spelplanen. Läs hela artikeln i tidningen Global här