Efter flera försök lyckades äntligen regeringen och delar av oppositionen i Venezuela att få till ett första direkt och offentligt samtal. Under en längre tid har parterna dock haft hemliga dialoger men utåt förnekats, bl a på Isla Margarita och Dominikanska Republiken. Men i söndags, med hjälp av UNASUR och Vatikanen, satte sig parterna i en dialog som leds av Påvens representant tillsammans med tre tidigare presidenter Zapatero från Spanien, Fernandez från Dominikanska Republiken och Torrijo från Panama.
Dialogen har tidigare inte kunnat genomföras pga en splittring inom oppositionen om vilken väg den skulle ta. Högeroppositionen har varit splittrad i huvudsak två lägen, de som velat etablera en dialog och de som menar att opinionsläget är så gynnsamt att oppositionen borde fokusera på att störta presidenten Maduro, nu, i år. Den tidigare misslyckade La Salida från 2014 som slutade i våldsamma konfrontationer, med 43 döda och en av ledarna för upproret Lopez i fängelse, har gjort flera oppositionsledare tveksamma att välja en väg som inte går att ha kontroll över. Den misslyckade strejken förra veckan och en svag mobilisering på gatorna, trots ett uppenbart missnöje med regeringen, gjorde att en del av oppositionen gick med på en dialog.
Regeringen är medveten om den svåra situationen och missnöjet och har jobbat kring tre strategier; infört akuta ekonomiska åtgärder för att hålla ut tills oljepriserna går upp, ständiga mobiliseringar av sina egna samt internationellt stöd för att motarbeta USA från att isolera Venezuela från omvärlden. Regeringen har också jobbat för att skjuta upp en s k återkallande folkomröstning (revocatorio) till efter januari nästa år. Om en sådan genomförs efter den 10 januari och Maduro/regeringen förlorar kommer den verkställande makten att överföras till vicepresidenten Isturiz fram till presidentvalet 2018. Skulle den ha genomförts i år (som oppositionen ville) och Maduro/regeringen förlorat hade nyval tvingats genomföras omgående.
Tre av de fyra största oppositionspartierna (PJ, AD och UNT) deltog i söndagens samtal med regeringen, medan Lopez mer hårda högerparti Voluntad Popular vägrade. Från första samtalet formulerades en gemensam överenskommelse där det ska bildas fyra samtalsgrupper: Fred, respekt för rättstaten och nationell suveränitet; Mänskliga rättigheter, sanning, rättvisa och försoning; ekonomi samt tidplan för val. Den gemensamma deklarationen innehåller också 8 punkter som nämner bland annat det akuta ekonomiska läget, de fängslade politikerna, val mm.
Francisco Contreras
måndag, oktober 31, 2016
fredag, oktober 14, 2016
Fortsatt ekonomisk tillbakagång i Latinamerika
FN-organet CEPAL senaste rapport från oktober 2016 visar på en fortsatt ekonomisk
tillbakagång för Latinamerika och Karibien. I snitt kommer ekonomin i
kontinenten resultera i en negativ tillväxt på -0,9. Nästa år förväntas
ekonomin vända till en positiv tillväxt på 1,5 %.
I huvudsak
är det Sydamerika som drar ner på tillväxten under 2016 med ett snitt på – 2,2
% medan Centralamerika (inklusive Mexiko) hamnar på 2,5 %. Utan Mexiko har
Centralamerika en tillväxt på 3,7 %. Den negativa tillväxten beror i första
hand på låga råvarupriser, i synnerhet olja och metaller. I Sydamerika finns
fyra länder med negativa tillväxtsiffror Venezuela (- 8 %), Brasilien (- 3,4 %),
Ecuador (- 2,5 %) och Argentina (-1,8 %).
Bäst i Sydamerika går Bolivia med en tillväxt på 4,5 %. I Centralamerika
är det Dominiskanska Republiken.
Minskad export
och prisfallet för råvaror är förklaringar till den svaga tillväxten. Bara
under 2015 minskade exporten med ca 14 %. Venezuelas export minskade mest -41%, Bolivia -30%, Colombia -29%, Ecuador
-25%, Karibien -22%, Peru -16%, Argentina
och Chile -17%, Brasilien -15%,
Paraguay -14%, Uruguay -12% och Mexiko och Centralamerika -4%. Även
investeringarna har minskat, med - 9,1 % under 2015 jämfört med 2014.
Freden i Colombia
Fortfarande ingen lösning i Colombia för att få en varaktig fred. Eldupphöret är nu framskjuten till den 31 december. Nej-blocket har nu i veckan lämnat flera konkreta förslag. Frågan är om Santos och regeringen ska förhandla med Nej-blocket först för att sedan gå vidare med ett bud till FARC eller om Nej-blockets förslag ska förhandlas direkt i Havanna mellan regeringen och FARC.
Här kan ni läsa min kommentar om vad jag tror kommer framöver Intis
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)