Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, september 18, 2012

Robert Fisk : Al-Qaida tar betalt

Robert Fisk
17 september, 2012 The Independent 
En vän till mig i Damaskus ringde i veckan och var ganska nedstämd. ”Du vet, vi är alla ledsna för vad som hände Christopher Stevens. Det som hände var hemskt, och han var en stor vän till Syrien – han förstod sig på araber.” Jag lät honom slippa undan med det, trots att jag visste vad som skulle komma. ”Men vi har ett uttryck i Syrien: ´Om du föder en skorpion, då kommer den att bita dig. ´Hans meddelande kunde inte vara klarare'.

USA stödde oppositionen emot Libyens Muammar Gadaffi, hjälpte Saudiarabien och Qatar att ösa kontanter och vapen över milisen och har nu skördat virvelvinden. USA:s libyska ”vänner” har vänt sig emot dem, mördat USA:s ambassadör Stevens och hans kollegor i Benghazi och startat en Al-Qaidaledd anti-USA proteströrelse som har slukat den muslimska världen.


USA har fött skorpionen Al-Qaida och nu har den bitit USA. Nu stöder Washington oppositionen emot Syriens president Bashar al-Assad, har hjälpt Saudiarabien och Qatar att ösa kontanter och vapen till milisen (inklusive Salafister och Al-Qaida) och skulle oundvikligen bli biten av samma ”skorpion” ifall Assad störtades.
Min väns predikan var ju inte direkt i överensstämmelse med Syriens regeringspolitik. Assads argument går ut på att Syrien inte är Libyen, och att syrier, med sin historia, kultur, kärlek för arabism, etc. inte ville ha en revolution. Men araberna, uppretade på Hollywoods obscena lilla anti-profet video, har tillfälligtvis nästan lika mycket omskrivits av historien i Väst.
USA-medier har redan uppfunnit en annan berättelse, i vilken USA stödde arabvåren, räddade staden Benghazi när deras folk var på väg att förgöras av Gadaffis monstruösa gangsters – och har nu knivhuggits i ryggen av dessa falska Araber, i själva staden som räddades av USA.
Den verkliga berättelsen, däremot, är annorlunda. Washington stödde och beväpnade arabiska diktaturer under årtionden, med Saddam som en av våra favoriter. Vi älskade Mubarak i Egypten, vi beundrade Ben Ali från Tunisien, och vi är fortfarande passionerat kära i de autokratiska Gulstaterna, de gasstationer som nu betalar de revolutioner vi nu väljer att stödja – och åtminstone, under två årtionden, log vi emot Hafez al-Assad; och till och med kortvarigt, hans son Bashar.
Alltså, vi räddade Benghazi med vår luftstyrka och förväntade att arabvärlden skulle älska oss. Vi ignorerade sammansättningen på den libyska milis som vi stödde – precis som Clinton och Hague inte är så noga med make-upen på Fria Syriens Armé idag. Vi lyssnar inte till Assads varningar om ”utländska fighters” precis som vi till största delen ignorerade de Salafister som rörde sig bland de modiga män som slogs emot Gadaffi.
Gå ytterligare tillbaka, och vi gjorde till största delen samma sak i Afghanistan efter 1980. Vi stöttade mujahedin emot Sovjetunionen, utan att beakta deras teologi och vi använde Pakistan för att smuggla vapen till dessa män. Och när några av dem förvandlade sig till Talibaner och närde Osama bin-Ladin och skorpionen bet den 11 september, då skrek vi ”terrorism” och undrade över varför Afghanerna ”förrådde” oss. Samma historia igår, när fyra av USA:s Specialstyrkor dödades av sina otacksamma afghanska ”polisaspiranter”.
Det tragiska med denna patetiska cykel av händelser är att Assad är hårresande och att hans polisgangstrar har torterat och mördat tusentals oskyldiga, deras personal har utfört krigsförbrytelser och Syriens inbördeskrig konsumerar en generation som skulle bygga en nation istället för att fördärva den. Och nu har Turkiet tagit Pakistans roll, som en vapentunnel och ett vilo och rekreations centrum för Syrien mujahedin. Kommer Turkiet att bli ett Pakistan i Mellanöstern?
Syriens krig tar nu på sig skalet från Libanons 1975 – 79 konflikt: om du sympatiserade med Palestinier då var du anti Kristen – uttryckte du Kristen fruktan, då var du pro- Israel. I Syrien, där är regeringens brutala krypskyttar barnamördare. På andra sidan frontlinjen, är Fria Syriens Armé är romantiker; han gifter sig med en frontlinjes sköterska, endast ledsen för att familjen inte kan se efter småttingarna. Enbart antydan om att oppositionen kanske skulle utföra en tillfällig hemskhet, och en reporter tillfrågas – som jag blev - hur mycket han får betalt av Syriens mukhabarat s underrättelsetjänst.  
Och nu, över till Departementet för Hemlandets Sanning. När han hade mördats, då var Osama bin-Ladin en före detta. Ingen Arab revolutionär bar på hans bild. Men denna skruvade organisation har nu bestämt sig för att inkassera. Där av detta veckosluts al-Qaida rop till Egyptier för att fortsätta deras protester emot anti Muslim videon. Där av Benghazi. Skorpionen har sluppit in till de goda grabbarna. Allt du sedan behöver, är en Hollywoodsk stolle. Och lite hyckleri. För Washington säger motsträvigt, att de inte kan banna videon, eftersom detta skulle kunna sätta det fria ordet i fara – samma fria ord, som USA:s Diktatorer förbjöd sitt Arab folkunder så många årtionden.

Översättning: Ingemar Gimbell

Inga kommentarer: