Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConfredag, december 01, 2006

De doda rostar inte langre i Venezuela

Likt andra latinamerikanska lander finns en tradition i Venezuela att aven de doda har haft rostratt. Och manga var de doda som aterupplivades under valdagen och gjorde sin demokratiska plikt. Jag skojar inte, sa har det varit lange, och sa ar det tyvarr i manga lander i Latinamerika. Den sittande korrupta borgmastare, guvernoren eller presidenten har haft en sadan kontakt pa andra sidan livet att denne lyckas mobilisera de doda. I manga platser har grejen varit att inte mobilisera levande utan se till att sa manga doda sa mojligt gatt och rostat pa den sittande politiker som egenmaktigt kontrollerat rostlangden.

Denna tradition ar nu slut i Venezuela. Sedan man inforde det automatiserade rostsystemet har de doda sluta rosta och de sittande politikerna maste nu mobilisera de levande for att vinna val. De gamla korrupta partierna har forsvunnit och hogern har i praktiken forlorat sin kanske viktigaste rostbas, de doda.
Pa sondag rostar ca 14 miljoner venezonaler fram en ny president. Chavez ar favorit, opinionsundersokningar ger honom fran 50 - 67 %. Det ar enastaende i ett latinamerikanskt land att en sittande president har fortfarande en sa enorm popularitet, inte minst och kanske darfor for att Chavez och den bolivarianska rorelsen lyckas bryta med det forra korrupta politiska systemet och lagt grunden for nya satt att gora politik. Lula i Brasilien som inte gjort detta far leva med att agera inom ramarna for det gamla korrupta systemet, och det har inte hjalpt honom sarskilt mycket.

Jag befinner nu i Caracas och ska se till att regelbundet de narmaste dagarna skriva om valet har.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lustigt att andra rapporterar om fingeravtrycksregistreringen ur en annan synvinkel. The Economist pekar på rädsla för att rösta fel och därmed märkas som "kontrarevolutionär" och därmed mista chansen till ett jobb inom den statliga förvaltningen som nu uppgår till 2 miljoner. Du kanske ska ändra rubriken till att "Oppositionella vågar inte längre rösta i Venezuela"

Skrämmande att höra att du har varit valobservatör. Lite som att låta räven vakta hönsen...

Frasse sa...

Där jag var på Isla Margarita fanns ingen fingeravtrycksregistrering, utan allting gjordes manuellt. Ändå vann Chavez. Det du inte kan förstå är varför högern förlorar alla val i Latinamerika,du menar att det endast kan bero på valfusk. Men tyvärr måste jag göra dig besviken. Högern är inget alternativ. Korruptionen, girigheten och nyliberalismen har gjort dem till en mycket impopulär släkt. Annars kan jag berätta för dig att våra medföljare från valmyndigheten var exempelvis oppositionella och de gjorde ett bra jobb. Oppositionens ledare, presidentkandidaten Rosales och Petkoff, godkände valet. Dina argument lyfts fram i Venezuela av endast den opposition som vill genomföra en statskupp, som högern gjorde under ´70-talet. Det är skrämmande, om inte annat! Denna mörka period med hundratusentals försvunna, miljoner flyktingar och ett systemtiskt mördande vill ingen ha.