Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



lördag, april 09, 2022

Den nya världsordningen

Hur påverkar Rysslands angreppskrig i Ukraina världsordningen? Här ett inlägg skriven av en kontroversiell men en av de främsta och inflytelserika geopolitiska analytiker i Latinamerika Alfredo Jalife-Rahme. Artikeln publicerades 2022-04-06 i den mexikanska dagstidningen La Jornada

UNDER FÖRSTORINGSGLASET

Bortom krigets utgång i Ukraina är det den nya världsordningen (NWO) som står på spel. I detta är de överens, med antagonistiska kosmogonier, Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev (DM) och USA:s president Joe Biden. DM beskriver hur Ryssland, Kina och Indien ger form åt den NWO: "Den unipolära världen är över. USA är inte längre ägare till planeten”.

Inför den globalistiska* sekten Business Roundtable, på tröskeln till hans olyckliga besök i Polen, hävdade Biden att hans land "måste leda en NOM av fria länder" (sic), monetaristen Steve Forbes menar att den borde vara ett "Bretton Woods-typ monetärt system", medan den israelisk-amerikanen Larry Fink, chef för BlackRock, förrättade globaliseringens begravning. USA:s "hegemoniska obligation" ** är på väg att ta slut, som parasitmässigt plockar hem cirka 10 procent av den global BNP (95 biljoner dollar), och som motsvarar lite mindre än hälften av USA:s BNP (på nästan 25 biljoner dollar).

För nio årsedan kommenterade jag, med hänvisning till den klassiska boken Chaos and Order in the Modern World System, av Giovanni Arrighi och Beverly Silver, att "förändringarna i den rådande finansiella ordningen har tyvärr avgjorts med militära medel”. I en ny publicerad video menar jag att USA:s främsta styrka fortfarande är det globala finansiella system som det dominerar – i samklang med anglosfären med The City i London – genom sina tre finansiella pelare fortfarande oöverstigligt: ​​1) dollarn, 2) Swift och 3) Chips (inte att förväxla med halvledare), världens största dollarclearingsystem med nästan 2 biljoner dollar i inhemska och internationella betalningar per dag.

Det visar sig och läggs märke till att Bidens "katastrofala sanktioner" har misslyckats, eftersom rubeln har återhämtat sig dramatiskt från 150 till 85 per dollar, medan Indien växlar sina rupier mot petro-rubeln och Saudiarabien - vars kung Salman osannolikt inte svarade Joe Bidens telefonsamtal, och som de facto tillintetgjorde petrodollarn efter 75 år – genom transaktioner av riyal mot petro-yuan.

"Spelets namn" är inte bara monetaristisk kontroll, utan – idag mer än någonsin – dominansen av energi, mat och andra strategiska råvaror, när Biden tillkännagav släppet av en miljon fat olja per dag under en period av sex månader från de "strategiska reserver". Bidens "katastrofala sanktioner", och mer oljeselektiva från Tysklands sida - den främsta geoekonomiska supermakten i EU-, har redan en "boomerangeffekt" när de redan hotar att "urholka USA-dollarns dominans", enligt Gita Gopinath, förste vice verkställande direktör för IMF, som överväger "framväxten av små (sic) valutablock baserade på handel mellan separata grupper (sic) av länder".

Den kritiske ekonomen Michael Hudson hävdar att "USA-dollarns hegemoni är över" när "världsekonomin splittrades i två (sic) delar, den ena dollariserade och den andra i länder som inte följer den nyliberala politik som USA insisterar att dess allierade måste följa. Vi bevittnar födelsen (sic) av en ny dubbel världsekonomi”.

Martin Wolf (MW), chefredaktör för Financial Times, språkrör för den nyliberala globalismen, varnar för den nära förestående ”ny värld av valutaoordning” när den ”kinesiska renminbin kan vara en konkurrent till USA-dollarn, dock inte ersätta den”. MW medger motvilligt att "två (sic) monetära system, ett västerländskt och ett kinesiskt, kan uppstå, som fungerar på olika sätt och med besvärliga överlappningar."

Vi bevittnar en ny regional geostrategisk bipolaritet: USA/NATO/EU står mot Rysslands och Kinas eurasiska axel, var och en med sina respektive allierade.



* Här menas de som förespråkar en nyliberal globalisering

** Ett uttryck som används av Yuan Ning om hur USA tar fördel av sin finansiella hegemoni i världen

Inga kommentarer: