Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



söndag, januari 23, 2022

Chiles nya vänsterregering

Den tillträdande presidenten Gabriel Boric presenterade idag sin regering. Det är den första vänsterregering sen Allende 1971-1973. Efter diktaturen styrde en koalition av socialdemokratiska partier och kristdemokraterna (Concertacion) och med Michel Bachelet ingick även kommunistpartiet i koalitionen.

I den nya regeringen ingår 9 olika vänsterpartier. Partierna från vänsteralliansen Apruebo Dignidad som vann valet (Frente Amplio, FRVS och kommunistpartiet) och även de partier som tillhörde Concertacion utom kristdemokraterna som formellt inte ingår i vänsteralliansen. Exempelvis har Socialistpartiet 3 ministrar. 

Regeringen kommer att bestå av 14 kvinnor och 11 män. Bland kända namn finns Allendes barnbarn Maya Fernandez (Socialistpartiet) som försvarminister, den tidigare studentledaren kommunisten Camila Vallejo som kommunikationsminister och den tidigare ordförande i läkarförbundet Izkia Siches som inrikesminister. Kanske extra intressant är svensk-chilenaren och doktor från Karolinska Institutet Flavio Salazar som utnämndes till Vetenskapsminister.


Inga kommentarer: