Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



tisdag, juli 31, 2007

USA:s "icke-permanenta" baser i Irak

Medan irakierna dör av våld, svält och sjukdomar, enligt en rapport är var tredje irakier i behov av nödhjälp, diskuterar USamerikanska makthavare om man ska ha permanenta baser i det ockuperade Irak. I den återkommande "låtsas"-dispyten kring det ockuperade Irak mellan Bush och kongressledamöterna, har kongressen nämligen fått igenom ett beslut som ska hindra Pentagon att bygga "permanenta" baser på irakisk mark.

Ingen tycks dock veta vad som menas med "permanenta" baser och ännu mindre med vad Pentagon gjort med de ca 2 miljarder dollar som budgeterats för militära byggnader i Irak och Afghanistan.

Men faktum är att det finns idag 14 USA-baser i Irak. Enligt ockupationsmakten USA är ingen av de permanenta. Den största s k "icke-permanenta" basen är Balad Air Base, en av fyra "superbases" som ligger strax utanför Bagdad, med över 25 000 soldater och med ca 28 000 flygningar per månad, näst högst i antal i världen efter Londons flygplats Heathrow.

I kolonialismens tid är det inte konstigt att se hur tydligt och brutalt en så "nyanserad" debatt i ockupationsmaktens centrum hänger ihop med irakiernas lidande.

måndag, juli 30, 2007

CFK, nästa president i Argentina?

I oktober går Argentina till val. Sannolikheten är stor att nästa president blir Cristina Fernandez Kirchner, även kallad CKF. Hon är en skicklig jurist, populär senator och fru till den sittande presidenten Néstor Kirchner. Jag har i lamerica.wordpress.com skrivit en längre text om det kommande presidentvalet och om CFK.

tisdag, juli 24, 2007

Diktatorspengar i schweiziska banker

I sin strävan att skaka av sig ryktet som bankparadis för smutsiga diktatorspengar har den schweiziska presidenten Micheline Calmy-Rey återlämnat till Kongo 8,3 miljoner schweizerfranc(ca fem miljoner euro) som skulle ha "tillhört" den forne diktatorn Mobuto. Schweiz har annars med sin banksekretess alltid varit ett lätt tillgängligt kassaskåp för korrupta diktatorer och statschefer. Listan är lång; Haitis ex-diktator ”Baby Doc” Duvalier, Filippinernas ex-diktator Ferdinand Marcos, Nigerias Sani Abacha, Traore från Mali, Nursultan Nazarbaev (Kazajstan), Argentinas Carlos Menem, Mexikos Carlos Salinas de Gortari, Panamas Noriega och Fujimoris spionchef Montesinos (Peru).

Alla de har med västvärldens goda minne kunnat plundra fattiga länder och placera enorma rikedomar i säkra schweiziska banker. Och visst har bl a Schweiz fryst konton och sänt tillbaka pengar (ca 1,5 miljarder dollar), bl a 700 miljoner till Nigeria, men det är bara en liten del, resten finns kvar i den rika världens banker.

Om man följer penningflödet kan man se att mycket av pengarna är mutor och skumma "affärstransaktioner" mellan västerländska bolag och diktatorer/statschefer. I Nigerias fall sägs att större delen av de 2,2 miljarder dollar som Abacha hade i Schweiz var mutor från de europeiska oljebolagen TotalkFinal och Shell. Och det sägs också att minst hälften av Afrikas utlandsskuld hamnade direkt på privata bankkonton i västvärlden. Ett annat exempel på de västerländska bolagens inblandning, är korruptionen/mutorna från privatiseringen av statliga bolag i Argentina (järnvägar, vatten, gas, flyg, tele) under nyliberalen Menems tid.

De fattiga länderna har sällan sig själva att skylla på för diktatorspengar i schweiziska banker. I de flesta fallen har västvärlden med en hand i spelet.

onsdag, juli 18, 2007

Herrarnas ilska över Venezuela

Notisen om bluffen kring den "släckta" TV-kanalen i Venezuela har fått flera (höger)bloggare att se rött. En blev äcklad så att han kunde spy, en annan tycker att jag hyllar en diktator, en tredje menar att allting är lögn. Diktaturkramare och vänsteridiot kommer av bara farten i ilskan. Mer har de inte att komma med. För det är inte TV-kanalen som bekymrar dem, utan vad som irriterar de är hur latinamerikanerna gjort sig av med nyliberalismen och öppnat vägen för alternativ som sätter människan i centrum, för ett mer humant samhälle.

Snacket om vänsterdiktaturer går inte hem. Högern förlorar i stort sett alla val. Det finns tre länder där högern "vunnit" val nu senast, Peru, Colombia och Mexiko. Och det är enligt Amnesty de tre länder där det förekommer flest brott mot de mänskliga rättigheterna i Latinamerika. Det är INTE i Venezuela / Bolivia / Nicaragua / Kuba / Ecuador / Argentina / Uruguay där fackliga ledare och människorättsaktivister mördas (som i liberalernas Colombia för tre dagar sedan) eller där man utsätter människor för tortyr (som i Mexiko just nu) eller där politiska demonstrationer slutar med döda, hundratals skadade och 300-400 i fängelse (som i Mexiko, Peru och Colombia JUST NU!). Så vem står på "mördarnas sida"?

En SAKLIG titt på pressfriheten visar att medan i Venezuela äger oppositionen ett 20-tal dagstidningar (El Universal, La Nación, El Mundo, Tal Cual m fl), ett flertal radiostationer (bl a RCTV:s radio) och ett 10-tal TV-stationer som Globovision, Venevision, Televen med flera, har inte oppositionen i Peru/Mexiko/Colombia några alls (med enda undantaget dagstidningen La Jornada i Mexiko). I Venezuela har de privata (oppositionella) tv-kanalerna ca 70 % av tv-tittarna mot 30 % av de statliga kanalerna. Liksom i Sverige går det utmärkt att starta tv-kanaler, tidningar, radio och andra medier för nå ut till "de breda folklagren". Det man inte får göra är att vigla upp till statskupp eller till politiska mord. Och det är ingen slump. Alla demokratiskt valda latinamerikanska presidenter oroar sig för högerns aggressiva propaganda i media och på gatorna. Latinamerikanerna har gott om exempel på hur högern med hjälp av CIA störtat presidenter, mördat och omvandlat demokratier till diktaturer. Läs CIA senaste avslöjanden!

Det som återstår för dessa herrar är att fortsätta en kampanj av osanningar, här bemöter jag några av dem:

- "RCTV går numera att se via satellit och vissa kabeloperatörer. Lite som att TV4 fick sitt tillstånd indraget och istället kämpade sig till en kanalplats någonstans bortom Axess-TV. Det förändrar kraftigt affärsläget för annonsering och innebär i praktiken en stängning av kanalen som folk kände den" och "Bara en mycket liten samhällsgrupp har tillgång till RCTV via satellit och kabel". Axess-TV når bara några procent av TV-tittarna, enligt RCTV:s ägare Granier räknar man med nå ut till ca 60% av Venezuelas befolkning. En annan uttalad antiChavez TV-station Globovision säger sig nå ca 80 % av befolkningen. Kabel och satellit-TV i Latinamerika är mycket mer utbredd än i Sverige (men det kan inte högerns propagandasnubbar ha koll på). Så antingen ljuger TV-mogulen Granier och Globovision eller så är dessa herrar ute och cyklar. Dock kan man konstatera att affärerna för Granier kommer att gå sämre och vinsterna bli lägre, men vad har det med yttrandefrihet att göra?

- "Som i alla socialistiska samhällen saknas förutsättningarna för varaktig tillväxt". enligt Världsbanken, den ibero-amerikanska banken och FN-organet CEPAL är Argentina och Venezuela de två länder som haft högst tillväxt de senaste 5 åren

- "Chavez genomför stora och populära reformer för pengar man tjänat på oljan". Venezuela har alltid haft olja (inte minst under oljeuppsvinget på 60- och 70-talet), men medan högern fyllde sina fickor med oljepengar och stack till Miami, genomförs idag i Venezuela enorma satsningar på utbildning, sjukvård, bostäder och infrastruktur. Medan befolkningens levnadsstandard sjönk som en sten och fattigdomen drabbade 80 procent av befolkningen under högerns styre samtidigt som oljeinkomsterna ökade, har det aldrig i landets historia investerats så mycket pengar i sociala reformer som NU.

- "Men det kommer en dag då oljepriserna vänder neråt. Då kommer det inte längre gå att köpa väljarnas gunst". Men både British Petroleum (BP) och International Energy Agency pekar på att efterfrågan av olja kommer att fortsätta öka med ca 2,2 % årligen (från Kina, Indien och Brasilien) och ingen seriös analytiker tror att oljepriserna kommer att vända neråt de närmaste 10 åren . Så Chavez sociala investeringar med oljepengarna kommer att fortsätta höja venezolanernas livskvalité ett tag till. Bra för dem!

måndag, juli 16, 2007

Bluffen om den "stängda" TV-kanalen i Venezuela

Apropå yttrandefriheten har kampanjen mot Venezuela fått sig ett rejällt bakslag. Den s k "släckta" och "stängda" privata TV-kanalen RCTV har efter 50 dagar återupptagit sina sändningar. Mediemogulen Granier kom på att det inte var en bra affär att fortsätta bluffa med att Chavez stängt hans TV-kanal. Kampanjen mot regeringen fick inte Chavez på fall och varken USA eller OEA, det amerikanska samarbetsorganet, vågade sig på en intervention. De protester som uppstod i början och som fick med sig i huvudsak rika studenter från privata universitet dog ut med fotbollsturneringen Copa America.

RCTV:s ägare Granier har helt enkelt inte råd att fortsätta finansiera bluffen och kör nu igång sändningar via kabel-TV och satellit (så som 5:an, 3:an med flera tv-kanaler gör här hemma). Kommunikationsministern har i dagarna sagt att Granier sen länge tillbaka avtalat om sändning via kabel/satellit men inte gått ut med det för att maximera effekten av kampanjen mot Chavez.

Med facit i hand kan man konstatera tre saker

- RCTV stängdes inte som högern hävdade, utan fick inte fortsätta sända via marknätet
- RCTV kunde direkt fortsätta sända via kabel och satellit men valde att bluffa en stängning
- Kampanjen om att yttrandefriheten stryps i Venezuela är en stor bluff

tisdag, juli 03, 2007

Krisen i IMF och Ratos avgang

I Spanien spekuleras det for fullt om varfor hogerpolitikern Rodrigo Rato lamnar IMF. Detta nastan samtidigt som Varldsbankens ordforande krigshoken Paul Wolfowitz tvingats ga efter en korruptionsskandal.

IMF och varldsbanken genomgar en djup kris och de fattiga landernas fortroende for dessa institutioner ar nastan lika med noll. IMF :s utlaning har minskat fran 81 miljarder dollar till 11,8 miljarder och det ar Turkiet som star for nastan 75 % av dessa lan. IMF som lever pa rantan fran de fattiga landerna har sett sina vinster minska och det rejalt. Forra aret uppvisade IMF ett underskott. I stallet for att lana fran IMF och utsattas for nyliberal utpressning, valjer ex de latinamerikanska landerna att lana till varandra. Tidigare har Venezuela ( en bra kund) aviserat att det drar sig ur bade IMF och varldsbanken.

Man ska komma ihag att Rato hade som en central uppgift att stoppa Latinamerikas enighetsprojekt (en sydamerikansk bank, slubetalning av IMF-skuld och utlaning till varandra). Han har misslyckats och det med besked. Uppenbart ar detta det riktiga skalet till hans avgang.

söndag, juli 01, 2007

Förtjusande brevväxling med Chiquita

Patrik Svenssons krönika länk till höger i Sydsvenska dagbladet om Chiquitas samröre med den terroriststämplade colombianska högermilisen AUC har inte varit till bananföretagets förtjustning. Han fick ett brev från bananföretagets pr-byrå Hill & Knowlton. Svenssson undrar nu högt om inte något är ruttet

Det enda konstiga med denna brevväxling var egentligen att syftet var så oklart. Chiquita hävdar att de var tvungna. Inget mer. Trots att de samtidigt gått med på att böta 25 miljoner dollar till amerikanska myndigheter för att ha finansierat en i USA terroriststämplad organisation. De var helt enkelt bara tvungna.

De vill inte korrigera några felaktigheter. De kräver ingen rättelse. De önskar heller inte utrymme i tidningen för ett genmäle. De skriver enbart till mig personligen för att göra mig uppmärksam på att de läst artikeln, ”inte med förtjusning”.