Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



torsdag, maj 25, 2006

Valet i Colombia

Jag befinner mig denna vecka i Colombia. Pa sondag ar det presidentval och jag reser runt tillsammans med en nordisk delegation bestaende av representanter fran norska SV, danska SF och vansterpartiet.

Vi traffar mycket intressant folk, representanter for fackforeningsrorelsen CUT, parlamentariker, manniskorattsorganisationer, studentorganisationer, ursprungsbefolkningen och politiska partier. I tisdags var vi pa vansteralliansens valkontor. Fran igar till imorgon fredag ska vi resa runt i landet. Jag befinner mig just nu i sodra Colombia i Popaya (Cauca). Aven andra valobservatorer befinner sig i landet. Pa vag till sodra Colombia stotte vi pa en delegation fran USA witnesses for Peace.

- Valkampanjen kännetecknas i huvudsak av tva saker

1. en polarisering mellan presidenten och kandidaten Uribes hoger(fascistiska)allians som kallas uribismo efter honom sjalv och en växande rorelse som vill fa bort honom fran makten. Och i denna vaxande rorelse har vansteralliansen Polo Democratico Alternativo PDA (en bred allians av kommunister, socialdemokrater , fackforeninsrorelsen och andra progressiva) tagit täten. Vänstern och presidentkandidaten Carlos Gaviria har lyckats mobilisera mycket folk och vinna stod. I sondagens kampanjavslutning fylldes torget Plaza Bolivar i Bogota (nagot historiskt for vänstern). Uribe som ocksa hade ett valmote pa samma torg fick inte ihop lika mycket folk. Detta har kommenterats mycket i media och Polos representanter som vi pratat med ar helt lyriska over detta. Dessutom har de tva senaste opinionsundersokningar visat att Gaviria har mellan 20-24 %, Uribe 54-56 % och liberalernas kandidat Serpa runt 13%. Dvs om nu Uribe inte skulle fa over 50% maste en andra valomgang genomforas och da skulle Gaviria vara huvudmotstandaren. De vi pratat med menar att vansterns kampanj varit framgangsrik, med mycket torgmoten och den gula fargen ( Polos färg) finns verkligen over allt. Polos valkontor ar fullt med folk och aktiviteter. Det finns en optimism som man inte haft pa 20 ar. Liberalerna som historiskt varit ett av de tva maktpartier (de konservativa det andra) har svart att havda sig, men enligt vansterparlamentarikern Wilson Borja ar 13% en underskattning av liberalernas rostandel (opinionsundersokningarna gors i de stora staderna medan liberalerna ar starka i mellanstora stader). Manga hoppas pa (sa aven vanstern) att liberalerna tar roster fran Uribe, som skulle tvinga en andra valomgang.

2. Ett annat kannetecken ar att nu nar vanstern vaxer har Uribe tagit fram kommunistspoket. Senast sa han och andra regeringsrepresentanter att Polo ar i sjalvaverket "maskerade kommunister" som om de kommer till makten kommer att overlamna makten till FARC-gerillan. Med dessa uttalanden kommer hoten, repression och fortryck. Manga vansteraktivister och i synnerhet kommunister har de senaste veckorna fatt kanna pa paramilitarernas hot och forfoljelser. I synnerhet har studentaktivister fatt erfara hotelser och forfoljerser. Vi traffade igar studentorganisationer som menade att de som motsatter sig Uribes omval eller protesterar mot presidentens politik pekas ut av rektorer och larare som gerilleros. Ung kommunister aktiva pa universiteten har av tidningar (bl a den storsta tidningen El Tiempo) pekats ut som gerillaaktivister. Studenterna sa till oss igar att ett hundratal studenter tvingats de senaste tva veckorna att flytta fran sina studentorter till Bogota for att soka skydd. Olagliga arresteringar forekommer ocksa. Hoten tas pa allvar. Senast vanstern var stark med alliansen Union Patriotica mordades over 4 000 aktiva medlemmar (presidentkandidater, parlamentariker, kommunalpolitiker). Det var en utrotningskampanj och morden begicks av paramilitarer i samarbete med statens olika militara grenar. Under Uribes 4-ars period har over 130 medlemmar i fackforeningar och vanstern mordats. For nan vecka sen hittades en medlem i kommunistpartiet mordat efter att ha varit forsvunnen i 1 manad. Hogern ser hur vanstern i en bred allians aterigen vaxer och kommer att anvanda sig av paramilitarer for att skramma folk och morda vansterns representanter. Nyheterna rapporterade idag att ett opinionsinstitut genomfor i Bogota en"opinionsundersokning" med mycket "konstiga" fragor, ex om vad man tycker om att Venezuelas Chavez finansierar Gavirias kampanj eller vad man anser om att Gaviria kan komma att overlamna makten till FARC vid en eventuell seger. Alla (fran liberaler till seriosa journalister) ar overens om att det ar en smutskastningskampanj som finansieras fran uribismo.

Inga kommentarer: